Posjetimo starije

Autor: Samira Alić
Objavljeno: 8. august. 2015. | broj otvaranja: 236
Posvetiti vrijeme starijoj osobi koja živi sama i nema s kim razgovarati je dobro djelo koje Samira preporučuje svima, a posebno mladim osobama koje lakše mogu izdvojiti vrijeme za ovo dobro djelo. Ponekad je dovoljno da s njima popijete kafu i upitate za zdravlje da biste im vratili osmijeh na lice.
Posjetimo starije

Prenosi se da je Poslanik, a.s., rekao: "Ako mladić poštuje starije zbog njegovih godina, Allah će poslati nekoga da poštuje njega kad dođe u stare dane." (Tirmizi) 

Prenosi se da je Poslanik, a.s., rekao: "Nije od nas onaj ko nije milostiv prema mlađima i ko ne poštuje starije" (Tirmizi)

Svakoj osobi, bila ona u mladim ili zrelim godinama, samoća pada teško. Kako pomoći ljudima koji nemaju nikoga s kim mogu podijeliti svoje dnevne doživljaje, s kim mogu provesti dan sa osmijehom na licu? Kad se okrenemo oko sebe možemo uočiti veliki broj osoba kojima će mala pažnja značiti mnogo.

Iskaži se:
Svuda oko nas postoje  osobe kojima je ovakav tip pomoći potreban. Jedan od načina na koji možemo riješiti ovaj problem jeste da se osnuje udruženje mladih osoba koje bi svaki dan ili neki određeni period posjećivale starije osobe i posvećivale im vrijeme kako bi vratili osmijeh na njihova lica.

Pojednostavi:

Ponudi starijoj osobi da je saslušaš, pružiš joj utjehu, uradiš za nju stvari s kojima će biti zadovoljna. Činjenjem ovog djela mlađi mogu naučiti mnogo toga, kao i zaraditi sevape i dobro djelo. Nas ne košta ništa da odvojimo nekoliko trenutaka za starije, ali njima znači mnogo.

Najčitanije ideje

Pomozi starijoj osobi
Starijim osobama je ponekad potreban neko s kim će porazgovarati i ko će im sasvim jednostavnim gestom uljepšati dan. Osvrni se oko sebe! Svakodnevno se oko tebe nalaze osobe kojima će malo tvoje pažnje značiti mnogo.
Na uvrede uzvrati lijepom riječju!
Način na koji reagiraš na uvrede mnogo govori o tebi. Ako si siguran/sigurna u sebe, imaš mir u srcu i dovoljno samopouzdanja, nećeš se lako uvrijediti. Pronađi u sebi snagu da na uvredu uzvratiš lijepim!
Zahvali se roditeljima
Da li sti ikad rekao/la „hvala“ svojim roditeljima ili drugoj osobi koja vas je odgojila za sve što su učinili za tebe? Ako nisi, vrijeme je da to učiniš. Bez obzira da li se radi o nekoj konkretnoj situaciji u kojoj su ti pomogli ili samo osjećaš potrebu da im kažeš koliko te inspirišu ili unose svježinu u tvoj život.
Pomozi prijatelju da pronađe posao
Traženje posla može biti iscrpljujuće i frustrirajuće, što je razlog zašto vam puno znači kad se neko ponudi da vam pomogne. Ako je vaš prijatelj/ica ili kolega/ica nedavno izgubio posao ili se želi ponovo vratiti na tržište rada, nakon niza godina odsustva, ponudi mu/joj pomoć!
Vidi sve