Ideje za dobro djelo

Dobročinstvo je ponašanje kojem je cilj pomaganje drugome ne očekujući bilo kakvu vrstu nagrade. Takvo ponašanje se obično opisuje kao “nesebično”, jer su interesi drugih stavljeni iznad vlastitih interesa. Međutim, činjenjem dobrih djela mi doprinosimo i svom fizičkom, psihičkom i duhovnom blagostanju. Osobe koje čine dobra djela osjećaju manje ljutnje i stresa, više su pozitivni i samouvjereni. Smanjenjem stresa doprinosimo jačanju imunog sistema i time poboljšavamo fizičko zdravlje. Činjenje dobrih djela i empatija su najbolji, najjednostavniji, potpuno besplatan i efikasan način da svijet učinimo boljim mjestom za život.

Pomoći drugima možemo na bezbroj načina. Pomaganje nije ograničeno samo na novac. Dobročinstvo nije komplicirano. Često pretpostavljamo da je dobro djelo samo neko veliko djelo koje zahtijeva ogroman trud i ulaganje. Međutim, malo dobro djelo koje je trajno vrijednije je i bolje od velikog dobrog djela koje je kratkog daha! Poslanika, a.s., su upitali koje djelo je najdraže Allahu, dž.š., pa je rekao: „Allahu je najdraže djelo koje je trajno, pa makar bilo i malo!“ (Buhari) U Muslimovom sahihu stoji: „Kad bi Poslanik, a.s., počeo raditi neko djelo ne bi ga više napuštao!“

Najčitanije ideje

Pomozi starijoj osobi
Starijim osobama je ponekad potreban neko s kim će porazgovarati i ko će im sasvim jednostavnim gestom uljepšati dan. Osvrni se oko sebe! Svakodnevno se oko tebe nalaze osobe kojima će malo tvoje pažnje značiti mnogo.
Na uvrede uzvrati lijepom riječju!
Način na koji reagiraš na uvrede mnogo govori o tebi. Ako si siguran/sigurna u sebe, imaš mir u srcu i dovoljno samopouzdanja, nećeš se lako uvrijediti. Pronađi u sebi snagu da na uvredu uzvratiš lijepim!
Zahvali se roditeljima
Da li sti ikad rekao/la „hvala“ svojim roditeljima ili drugoj osobi koja vas je odgojila za sve što su učinili za tebe? Ako nisi, vrijeme je da to učiniš. Bez obzira da li se radi o nekoj konkretnoj situaciji u kojoj su ti pomogli ili samo osjećaš potrebu da im kažeš koliko te inspirišu ili unose svježinu u tvoj život.
Pomozi prijatelju da pronađe posao
Traženje posla može biti iscrpljujuće i frustrirajuće, što je razlog zašto vam puno znači kad se neko ponudi da vam pomogne. Ako je vaš prijatelj/ica ili kolega/ica nedavno izgubio posao ili se želi ponovo vratiti na tržište rada, nakon niza godina odsustva, ponudi mu/joj pomoć!
Vidi sve